Rømø

Sand, strand og vand og masser af ferieoplevelser for både store og små i en fantastisk natur. Det er ferieøen Rømø i en nøddeskal.

Strandene på Rømø hører til Europas allerbedste med masser af plads og en børnevenlig og stenfri sandstrand, så langt øjet rækker.

Øen er en del af Nationalpark Vadehavet og dermed optaget på UNESCO's Verdensarvliste. Det borger for naturoplevelser i særklasse - også for dem, der vil cykle, vandre, spille golf, ride, sætte drager op eller dyrke vindsport.

Tønder

Tønders historie handler først og fremmest om dygtige købmænd og om den kniplingsindustri, der i en lang periode var byens vigtigste indtægtskilde. Købmændenes rigdom satte dem i stand til at bygge smukke huske, ofte udstyret med fornemme døre. Mange af deres huse er bevaret, og det er en sand fornøjelse at gå rundt og indsnuse atmosfæren i de hyggelige gader.

I dag er Tønder en rigtig god shoppingby med et rigt og varieret udvalg af butikker.

Hvert år strømmer par fra hele verden til Tønder for at blive gift i de romantiske omgivelser.

Højer

Den gamle marskby bag diget er en levende by, der bl.a. er kendt for sine kunsthåndværkere og for de lækre sønderjyske pølser fra Højer Pølser. Ved byens idylliske torv finder man Højers gamle rådhus, der er en stråtækt bygning fra 1803, og i Møllegade ligger den statelige marskgård Kiers Gaard fra 1760.

På vejen mellem Højer og Rudbøl laves chokolade, så englene synger, og i Rudbøl kan man stå med det ene ben i Danmark og det andet i Tyskland, fordi grænsen mellem de to lande går ned midt gennem gaden.

Møgeltønder

Møgeltønder er kendt for sit slot og for sin hovedgade, Slotsgaden. Den brolagte lindetræsallé med de smukke og velbevarede teglstenshuse er med rette blevet kaldt "Danmarks smukkeste landsbygade".

Skærbæk

Skærbæk nævnes første gang i historien i 1292, men byens handelstraditioner går helt tilbage til den ældgamle vestjyske drivvej, og takket være de mange specialforretninger er byen også i dag en attraktiv handelsby.

Byen er kendt for sin væveskole, hvor lokale kvinder omkring år 1900 fremstillede de berømte Skærbæktæpper, der betragtes som et hovedværk inden for jugendstilen, for Hjemsted Oldtidspark og for de mange fritids- og kulturtilbud i Skærbæk Fritidscenter.

Arrild

Arrild med sine 500 feriehuse er en aktiv ferieby. Her er en svømmehal med Danmarks næst længste vandrutsjebane, international minigolfbane, tennis, golfskole og -bane samt campingplads og fiskesø.

Den skønne og varierede natur med hede, enge og løv- og granskov, små søer og blide bakker byder på et rigt dyre- og fugleliv. Man kan ride på de særligt afmærkede ridestier, gå, løbe eller cykle, og der er shelters til , der gerne vil overnatte i naturen.

Toftlund

Toftlund ligger højt hævet over det omgivende landskab. Byen ligger på toppen af en 57 meter høj bakkeø, der blev skabt af istidens gletsjere i en fjern fortid. Den særprægede kirke har ligget her siden 1200-tallet, og i 1800-tallet blev Toftlund et administrativt og trafikalt centrum i Sønderjylland.

Byen har mange gode detailbutikker og et rigt kulturliv. Bybilledet er præget af flere markante bygninger fra den tyske tid (1864-1920).

Er du til sundhed så besøg Toftlund Lystskov tæt på golfbanen. Efter ens løbe- eller gåtur rundt ad den smukke rute, kan man måle sit kondital på den opstillede tavle.

Agerskov

Lige midt i det historiske Sønderjylland ligger landsbyen Agerskov med sin store kirke fra 1200-tallet. Byen er også kendt for sin kro.

Under 1. verdenskrig anlagde tyske tropper Sikringsstilling Nord tværs over hele Sønderjylland, og nordøst for Agerskov placerede man Gammelskov Batteri, der er det største anlæg på strækningen. Der er stadig betydelige rester af det enorme betonbyggeri.

Bredebro

Bredebro er opstået, fordi der her var et naturligt bro- og vadested over Brede Å. Den store skulptur ”Foden” af Peter Brandes, der står ved indkørslen til byen nordfra, minder de vejfarende om, at det var i Bredebro, Karl Toosbuy i 1963 startede sin verdenskendte skofabrik ECCO.

Ikke langt fra Bredebro ligger den maleriske Trøjborg Slotsruin – resterne af et renæssanceslot fra slutningen af 1500-tallet.

Ballum

Når man følger Brede Å til udløbet i Vesterhavet, kommer man til Ballum Sluse, der blev åbnet i 1915.

I virkeligheden består Ballum af 7 små byer med mange fine gårde, hvoraf flere kan dateres helt tilbage til 1600-tallet.

Ballum er nærmeste nabo til Nationalpark Vadehavet med et utal af naturoplevelser. Nationalparken kan opleves fra diget eller strandkanten eller på en spadseretur på den tørlagte vade.

Løgumkloster

Det var cisterciensermunkene, der for 842 år siden slog sig ned på dette sted og gav sig til at bygge et imponerede kloster. Af klostret er kun østfløjen med munkenes dormitorium bevaret. Men kirken fra 1200-tallet står smuk og rank i sine røde munkesten.

En glasgang forbinder kirken og klostret med Løgumkloster Refugium, der blev oprettet i 1960. Flere gange om dagen genlyder byen af de sprøde klange fra Kong Frederik IX’s Klokkespil. De i alt 49 klokker i det 25 meter høje tårn er Nordens største klokkespil.

Tønder kommune dækker næsten 1300 km2 og er dermed arealmæssigt Danmarks femtestørste.

Rundt om i kommunen finder man en lang række byer og landsbyer, som hver har deres særpræg.

Rømø

Fantastisk strand

Skærbæk

Mellem himmel og hav

Arrild

En velplaceret ferieby

Toftlund

Kultur på toppen

Bredebro

Sko og fisk

Ballum

Kærlighed redder huse

Højer

Midt i Nationalparken

Møgeltønder

Danmarks smukkeste gade

Løgumkloster

Ro til fordybelse

Agerskov

Byen i hjertet